Monday, October 20, 2014

Soalan PTD Seksyen C - Ujian Psikometrik

Soalan PTD Seksyen C Ujian Psikometrik

 

Soalan PTD Seksyen C 


Apa itu Psikometrik? Psikometrik adalah bidang yang berkaitan dengan teori dan teknik dalam pengukuran pendidikan dan psikologi, merangkumi pengukuran pengetahuan, kemampuan, sikap, dan sifat keperibadian. Bidang ini terutama mempelajari perbezaan antara individu dan antara kumpulan.

Penelitiannya terutama pada:

Pembuatan alat dan prosedur pengukuran, danPembangunan dan penyempurnaan pendekatan teori terhadap pengukuran. Sebahagian besar daripada kerja awal secara teori dan terapan dalam psikometrik dilakukan dalam usaha mengukur kecerdasan.

Konsep kunci tradisional dalam teori ujian klasikal adalah reabiliti dan kesahihan. Alat ukur yang reliabel melakukan pengukuran dengan konsisten, sementara ukuran yang sah adalah yang mengukur apa yang akan diukur.


Dalam isitilah mudah nya. Ujian Psikometrik adalah mengukur personaliti calon dari segi kepimpinan, komunikasi, tolenrasi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran.

Contoh Soalan Psikometrik adalah seperti berikut:

Soalan PTD Seksyen C Ujian Psikometrik Contoh SoalanDari contoh ini secara tak langsung anda boleh faham apakah yang mereka inginkan dari ujian ini. Seharusnya anda perlu konsisten dalam tindakan anda dan perlu benar dalam tindakan bukan menipu ya.

Kita seharusnya tahu apakah ciri-ciri yang mereka cari untuk mengisi jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik. Dan jawapan mestilah mencerminkan ciri-ciri yang dikehendaki mereka.

Dah dapatkan "Pakej Rujukan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41" yang sedang hangat diperkatakan?


Posted By: saniyunusdotcom

Soalan PTD Seksyen C - Ujian Psikometrik

Share:

Post a Comment

Facebook
Blogger

No comments:

Post a Comment

Follow Us

About Us

Blog ini didedikasikan buat anda yang mencari kerja kerajaan ataupun sektor swasta. Kami sediakan tip-tips dan panduan untuk membantu anda mengapai kerjaya impian anda.

© Tips Kerja Kerajaan All rights reserved | Theme Designed by Blogger Templates
Google+